Една 3 часова разходка от Габрово до Дряновския манастир в един от почивните дни на гергьовденските празници!Много отдавна /от малък../ не бях ходил там и за това решихме семейно да посетим манастира, комплекса му, ждрелото на реката, Бачо Кировската пещера.
Много хора и автомобили! Препълнени паркинзи, суетня.... Добре , че не беше горещо,а облачно и достатъчно прохладно!
Де факто, понеже разполагахме с 2-3 часа, то набързо минахме по обектите, като впечатленията ми останаха разнопосочни...
Без право на обсъждане е красотата на местността! От тук нататък постоянно при разходката ме спохождаха "тежки" мисли...
Манастира.... носещ много история и морал.... някак скътан... не набиващ се на очи, с най-малко посетители...няма "екскурзоводи", няма брошури... някак си сам по себе си... И в незадоволително външно състояние...
До него манастирски хотелски комплекс, лъхаща луксотия, набиващи се тежки и огромни климатици на всяка "килия"....Коли... Хора.... Мераци!... за печено агнешко.... дочух такива разговори между едни и един монах... Впрочем той бе единственият , когото видях....
До хотела - манастир, точно до реката има кръчма..в манастирски стил... много хора... На задушевни приказки до напалените фурни....
нататък минахме по екопътеката... до единия от многото водопади. Красота! И пак кофти преживяване... Ама май не е за тази тема... То е от новите, от 10-15 години явления, на обществения ни живот... та става дума за нещо много трагично и болезнено... за човешка скръб, ама не само!...
Паметни плочи и некролози на едни удавени деца най-красивото място може би, в дряновския пролом на реката! Дали им е мястото там? Въпроси....
Алеята и пътеката към пещерата Бачо Киро! - Чисто! Подредено! Билети, екскурзовод /набързо, ама по-добре така, отколкото хич.../
Като цяло добре се разходихме и разтоварихме.. Въздухът чист, природата неповторима! Българска!!!В този ред на мисли са и фотографийте, които Ви предлагам.